събота, 10 юли 2010 г.

0050: Сервиране на предястия

Сервиране на студени и топли предястия


На обяд или вечеря започваме обикновено със студено предястие. Такива са: всички салати, млечни продукти, колбаси и месни специалитети, ордьоври, различни видове пити.

Студените предястия поднасяме индивидуално (поотделно) за всеки гост или в общи плата.

При индивидуалното сервиране пред всеки стол на масата оформяме куверт (място за хранене).

Отдясно поставяме среден нож, а отляво - средна вилица, на разстояние от ножа 25 см. Салфетката поставяме сгъната отляво на вилицата.

Студеното предястие поднасяме в средна чиния, която поставяме между ножа и вилицата. Възможно е студеното предястие да се състои от салата и ордьовър (или порция сирене, шунка и др.) поднесени в две отделни чинии.

Тогава чинията със салатата поставяме отляво на върха на вилицата, а чинията с ордьовъра (порцията сирене, шунка и др.) - между ножа и вилицата точно пред госта.

Когато студените предястия поднасяме в общи плата подреждането е както при индивидуалното сервиране на студено предястие, само че поставената средна чиния между ножа и вилицата е празна.

Платата със студените предястия подреждаме в средата на масата, като във всяко плато поставяме по една голяма вилица и една голяма лъжица, с помощта на които домакинята (или самите гости) си прехвърлят от ястията в празните чинии.

Сервиране на супи. Ако в менюто има супа при приборите отдясно на големия нож поставяме голяма лъжица. Супите сервираме в голяма дълбока чиния. Мястото на чинията за супа е между ножа и вилицата.

Ако супата е с месо с кости, до върха на вилицата поставяме средна или малка чинийка за отпадъци.

Най удобно е супата да поднесем в супник чието място е близо до домакинята. В супника поставяме разливна супена лъжица, чиято дръжка сочи дясното рамо на домакинята което означава че тя ще разлива супата.

Взема пред себе си всички чинии последователно, сипва супа и връща обратно.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар